torstai 22. marraskuuta 2012

Pinnan alla piilee totuus







Luentoja, esseitä, kirjoittamista kynä sauhuten, istumista tietokoneen ääressä, kirjaston pölyisten hyllyjen välissä nyhjäämistä, ilmoitustaulujen tarkkailemista päivästä toiseen..juu, ei meidän elämä täällä Malawissa oikeasti näin tylsää ole vaikka se siltä kuulostaakin. Tuossa alussa vain tuli lueteltua niitä juttuja joiden parissa arkiviikot tulee yleisesti ottaen vietettyä. Toki mukaan mahtuu myös muutakin opiskelujen lisäksi, mutta töitä täytyy oikeasti tehdä jos haluaa saada tuloksia aikaan. Tällä hetkellä työn alla on ainakin kolmisen esseestä, jotka todellakin vievät aikaa, joka kymmenes sekunti täytyy tarkistaa jokin sana netistä tai sanakirjasta. Olen kuitenkin tosi tyytyväinen siihen, että olen saanut jo yhden esseen palautettua, tosin pelon sekaisin tuntein odotan arvostelua sosiologian laitoksen proffalta. Nyt samalla näpyttelen tässä koneella kahta muuta esseetä sekä yritän sivusilmällä lueskella kahta artikkelia Etiopian intensiivikurssia varten (tulen kertomaan kyseisestä reissusta sitten enemmän joulukuussa). Aihealueet kursseilla ovat olleet todellakin mielenkiintoisia, ei mitään valittamista. Aiheet ovat liittyneet esim. sosiologian teorioihin ja filosofeihin, sukupuoleen, feminismiin, maaseudun kehitykseen, urbanisaatioon, ympäristöön, terveyteen ja sairauksiin yhteiskunnassa jne. Kaikkiin kyseisiin aiheisiin keskitytään sosiologisesta näkökulmasta katsottuna ja tarkastellaan esim. nimenomaisesti ihmisryhmien vaikutusta kyseisiin aihealueisiin, niin ja siis tarkastelun kohteena ovat Afrikan valtiot. Itse olen mielenkiinnolla kuunnellut luennoilla sekä lukenut aiheisiin liittyvää kirjallisuutta. Yksi asia tosin harmittaa, nimittäin se, että kampuksen kirjaston kirjavalikoima on niin sanotusti aika vanhanpuoleista. Suurin osa kirjallisuudesta on 80- ja 90- luvuilta eikä nykyajan teoksia ole oikein käytettävissä. Toki tiedon saaminenhan se pääasia on, mutta kaipaisin silti uudempaa materiaalia opetukseen. Tässäkin asiassa siis on havaittavissa se, että olen opiskelemassa kehitysmaassa.

Hehkutin viime blogi- päivityksessäni sitä miten tykkään malawilaisten yhteisöllisestä kulttuurista ja ”Sister
& Brother”- ajattelutavasta. Nyt kuitenkin melkein kahden kuukauden aikana olen huomannut, että käytös
meitä valkoisia kohtaan täällä on osiltaan tekopyhää ja ihmiset osaavat näytellä hyvin ystävällisyytensä.
Olen oppinut huomaamaan tutustuessani uusiin ihmisiin, että ketkä oikeasti haluavat tutustua minuun
ihmisenä eivätkä vain oleta, että valkoinen nainen on ”helppo tapaus”. Eräs afrikkalainen ystäväni kertoi
minulle, että ”siskot ja veljet”- ajattelumalli on vain oikeasti mustien ihmisten välinen juttu. Ihmiset, jotka
täällä kutsuvat meitä siskoikseen eivät siis oikeasti tarkoita sitä, se on vain yleistä mielistelyä valkoihoisia
kohtaan, että sillä tavalla. Me suomalaiset olemme myös edelleenkin kohdanneet rasismia täällä Zomban
pikkupitäjässä, ”mazungu”- huuteluita on tullut vastaan yhä enemmän sekä niihin liitettynä mm. naisiin
kohdistuvia alentavia sanoja( you know what I mean). Tosin joillakin tyypeillä ei ole pokkaa huudella
törkeyksiä meille, kun liikumme ulkona porukassa jossa on myös miespuoleisia kavereita. Kuitenkin
painotan edelleen sitä, että on rasismin kohtaaminen on silmiä avaava kokemus, jokaisen tulisi kokea se
edes kerran elämässään. Ihan oikeasti.

Seuraavaksi myös pieniä huomioita ihmisten puheeseen sekä erilaisiin ääniin liittyen. Hassu juttu on se, että
miten malawilaiset täälläpäin ääntävät l- kirjaimen puhuessaan r- kirjaimeksi. Kuulostaa hieman typerältä, mutta voisin kertoa yhden hauskan esimerkin eräältä luennolta. Sillä kertaa luennon alussa oli taas jotain säätämistä kurssiaikataulujen kanssa ja oppilaat melusivat taas yhteen ääneen. Itseäni alkoi yhtäkkiä kauheana huvittamaan se, kun opettaja kysyi oppilailta mihin aikaan luento voitaisiin pitää. Jokainen oppilas huuteli sanaa: ”Crash!”. Olin hieman hämilläni, että mitä ihmettä? Miksi oppilaat huutavat murskata sanaa, kun opettaja kysyy sopiiko jos luento on silloin tai tällöin? Huuteluiden jatkuttua ymmärsin mistä on oikein kysymys, oppilaat siis itse asiassa huusivat sanaa ”class” eli tunti tai luento, miten se halutaan ymmärtää eikä sanaa ”crash”. He vain äänsivät l- kirjaimen r- kirjaimeksi ja kuulosti niin kuin h-äänne olisi ollut sanan lopussa. Tosi hassua, mutta ihan totisinta totta, Malawissa jotkin ihmiset ääntävät nimenomaan nuo kyseiset kirjaimet tällä tavoin. Olen törmännyt myös kaupungilla ym. paikallisiin, jotka myös ääntävät jotkin sanat samoin tavoin. Nyt kuitenkin omat korvani ovat alkaneet tottua tuohon ja osaan jo tunnistaa mikä sana on milloinkin kyseessä.




Toinen aika huvittava, mutta tavallaan myös hyvin rasittava juttu on ”käärmeen suhina” (taas kerran näitä meidän suomi-tyttöjen nimityksiä kaikille pöljille jutuille täällä). Antakaas kun hieman kerron mitä tämä kyseinen nimitys tarkoittaa, se siis liittyy huomion kiinnittämiseen kahden ihmisen välillä. Kuvitelkaa tilanne, jossa olette esim. kävelemässä kadulla jonkin hedelmäkojun ohitse tai kampuksen kirjastolla laukkujen säilytyspisteen ohitse (sellainen todellakin on Chancossa). Yhtäkkiä kuulette joko jommalta kummalta puoleltanne tai takaanne ”sss”-suhinamaista ääntä, sellaista vähän niin kuin käärmeen ääntelemistä. Kiinnitätte huomion tuohon outoon suhinaan ja käännytte katsomaan, että mistä se tulee. Kenties hengenvaarallinen tappajakäärme on kannoillanne tai ehkä se jo kiemurtelee jaloissanne. Harmiksenne kuitenkin toteatte, että tuon suhisevan äänen takana onkin vain malawilainen miespuoleinen henkilö. Kyseinen tyyppi suhisee käärmeen tavoin kiinnittääkseen huomionne ja saadakseen teidät katsomaan sekä kuuntelemaan hänen asiaansa. Myönnän, että kyseinen tapa tosiaan toimii, kuin itsestään sitä havahtuu tuohon käärmemäiseen suhinaan ja huomaa, että nyt jollain on jotain asiaa. Tähän ilmiöön törmää siis useimmiten kaikkialla Malawissa, ainakin Zombassa aina. En tiedä mistä tuo kyseinen äänne on peräisin, miten se on alunperin muodostunut ja mikä on sen syvempi merkitys vai onko semmoista ollenkaan. Ehdottaisin kuitenkin kyseisiä suhisijoita lähettämään oman suhina demo-nauhansa lähimpään äänitys-studioon. Sillä voisi avautua paikka vaikka seuraavana ”käärmeen ääntelijänä” Avara Luonto- dokumentin tuleviin jaksoihin..

Nyt sitten on jatkoa luvassa listalle, joka käsitteli tapoja joilla voi päästä hengestään täälläpäin. Anteeksi, mutta rakastan mustaa huumoria. Viimeksi esittelin kolme esimerkkitapausta kuoleman kanssa leikkimisellä ja nyt kyseinen lista saa jatkoa ainakin kahdella uudella tapauksella:

4. Uuden kämppämme makuuhuoneessa oleva valokatkaisija antaa oikein kunnon sähköshokkihoitoja sitä tarvitsevalle. Eräänä iltana olin tulossa suihkusta ja aikeissa sammuttaa valot kylpyhuoneesta. Laittaessani etusormen valokatkaisimen päälle ja painaakseni sen alas sain hyvin tuntuvan sähköiskun. Yksityiskohtaisesti selittäen sormeni jäi vähäksi aikaa katkaisimen päälle ja tunsin kuinka sähkövirta kulki pitkin vasenta kättäni aiheuttaen huonon olon sekä ylimääräisiä sydämen tykytyksiä. Onni onnettomuudessa ei käynyt pahemmin, sain itseni irti virtakatkaisimesta. Sydämen pysähdys ei tosin olisi ollut kaukana mikäli volttien määrä olisi ollut suurempi.

5. Olen kävelemässä innoissani aamutuimaan kämpiltä taas kerran kampukselle opiskelemaan, jee. Kävellessäni tien vasenta puolta niin kuulen kuinka takaani tulee lujaa vauhtia auto, tarkemmin ottaen iso lava-auto eli matola. Pienikin virhe askel oikealle sivulle niin olisin jäänyt pyörimään kuin märkä rätti auton renkaiden alle. Kyseinen matola kaahasi ohitseni tyyliin muutaman sentin päästä oikeasta käsivarrestani melkein hipaisten sivupeilillään sitä, hurjaa menoa.

Jos joku nyt yrittää päteä ja väittää, että kyseiset tapaukset olisi voinut välttää esim. sillä tavoin, etten olisi heti suihkusta tullessani koskenut valokatkaisimeen (sormissani oli vielä vesipisaroita) tai olisin kävellyt tien toista puolta, koska kävelin väärää puolta viitaten vasemman puoleiseen liikenteeseen täällä. Niin kyseinen henkilö voi nauraa itsensä kipeäksi lukiessaan tätä tai sitten samaistua näihin tapahtumiin tunnetasolla ja osoittaa myötätuntoa/häpeää minua kohtaan. Arvostan joka tapauksessa molempia tekoja kiltin luonteeni vuoksi, kiitos.

Jatkoa (ehkä) luvassa…

Voisin vielä myös hieman jatkaa niinkin mukavan aiheen kuin ’kuolema’ parissa. Itse asiassa Malawissa kuolemaan suhtaudutaan yllättävän kevyellä ja joka päiväisiin tapahtumiin kuuluvalla asenteella. Tottahan on se, että kuoleminen on yleisempää täällä ja siihen suhtaudutaan hyvin normaalina juttuna. Kerran näin  kaksi kuolinilmoitusta kampusalueen käytävällä. Toinen kuollut henkilö oli yliopiston henkilökuntaan kuuluva tyyppi, joka oli siis menehtynyt liikenneonnettomuudessa. Toinen oli taas nuori miespuolinen opiskelija, jonka kuolinsyy oli kuulemani mukaan alkoholimyrkytys. Juttelin erään afrikkalaisen kaverini kanssa kyseisen opiskelijan kuolemasta (kaverini siis tunsi kyseisen tyypin, olivat hyviä ystäviä) ja hän kertoi ystävänsä kuolemasta hymyssä suin. Se oli kyllä hieman ihmeellistä näin suomalaisena, tuntui aika oudolta, niin kuin mitään ei olisi edes tapahtunut. Ystävä vain kuoli tuossa viime viikonloppuna ja that’s it. Mielestäni nimenomaan tähänkin asiaan liittyy malawilaisten elämäntapa ja eritoten uskonnollisuus. He ajattelevat, että jokaisen ihmisen pois meno on ennalta määrätty ylimmältä tahdolta ja sen vuoksi he eivät ehkä sure niin voimakkaasti jonkun kuolemaa. Tämä on siis vain omia päätelmiäni ja pohdintojani asiaan liittyen, voin toki olla väärässäkin.

Niin ja vielä yksi asia erikoinen asia, josta ajattelin avautua tässä blogissa, se asia liittyy hiuksiini jos se nyt jotain kiinnostaa. Niin kuin taas aiemmin jo kerroinkin, että otin kolmisen viikkoa sitten pikkulettejä hiuksiini. Silloin se vaikutti siistiltä ja hauskalta idealta, mutta lettien pois ottamisen jälkeen olin taas itkun partaalla. Odottakaapa, kun hieman avaan kyseistä aihetta enemmän. Letit minulta otti pois eräs afrikkalaisen kaverini kaveri, joka on siis ihan ammattilainen lettien teossa ja poistamisessa. Lettien poistoon meni noin kaksi tuntia, koska kaverini kaverin lisäksi lettejäni pois otti kaksi muuta naista (nämä naiset olivat itse asiassa asuintalomme pihavartijoita). Vola, viimeisimmänkin letin pois oton jälkeen olin saanut kivan afro- lookin tai käkkärä- permiksen, miten sen nyt haluaa tulkita. Okei, siinä loppuilta tulikin ihasteltua tätä uutta permistä ja huokaisten helpotuksesta, kun painavat letit oli poistettu (kaiken lisäksi ne kutittivat päänahkaa ja haisivat aika ”imartelevalle”). Päätin käydä illasta vielä suihkussa, jotta tämä permis sitten latistuisi yön aikana, itse asiassa toivoin aamulla herääväni jälleen samanlaisessa kuosissa kuin ennen lettejä. Niin ja tosiaan aamulla herätessäni olikin jo kyyneleet silmissä, hiukset totaalisen takussa sekä sängyssä kauhea pallero päästä irti lähteneitä hiuksia. Hiukseni olivat myös ohentuneet aikalailla, sanotaanko että entisistä paksuista hiuksistani oli jäljellä vain ohut hiirenhäntä. Siinä vaiheessa päätin kirota kyseisen kampaamon (missä otin letit) alimpaan maan kolkkaan ja lupasin itselleni, että ei enää ikinä pikkulettejä tai tekohiuksia. Se lupaus tulee pitämään, ainakin kun katsoo hiuksiani nyt. Jouduin tämän episodin myötä palaamaan siihen hiusmalliin, jonka omistin ollessani 8-vuotias pikkutyttö ala-asteella. Peruspolkka kyllä pukee ihan hyvin, mutta vieläkin haikeana muistelee niitä pitkiä kutreja, jotka omisti ennen lettejä. Hyvä juttu on se, että hiukset kuitenkin kasvavat aina takaisin eli eiköhän tässä vielä toivo elä tämänkin asian kanssa.

Ajattelin myös nostaa blogissani esille joitain Malawin yhteiskuntaan ja ajankohtaisiin ilmiöihin liittyviä juttuja. Aiemmin taisinkin jo pohtia hieman alustavasti naisten asemaa täälläpäin sekä sitä miten naispresidentin valinta on tuonut muutoksia naisten asemaan Malawin yhteiskunnassa. Seuraavaksi haluan tuoda esiin huomioitani liittyen lasten asemaan täällä sekä iloisiin että vähän ikävimpiinkin aihealueisiin takertuen. Olen laittanut merkille kävellessäni Zomban keskustassa, Blantyressa ja minibussilla matkustaessani, että teiden varsilla (virastojen, kahviloiden, yleisten ilmoitustaulujen jne.) on isoja mainos- bannereita/ julisteita, jotka liittyvät lapsikaappauksiin ja lapsien seksuaaliseen hyväksikäyttöihin. Tuntuu, että kyseinen aihe on hyvinkin pinnalla malawilaisessa yhteiskunnassa ja sen ehkäisemiseen halutaan puuttua. Olen myös havainnut lukiessani paikallista sanomalehteä aamuisin, että monesti lehdissä on ollut uutisia esim. lasten kaappauksista ja salakuljetuksista rajan yli Mosambikiin. Eräs uutinen kertoi köyhästä malawilaisperheestä, jossa lasten isä oli lähtenyt salakuljettamaan kahta pientä poikaansa Mosambikiin työskentelemään seksiorjina. Kyseinen perhe oli hyvin vähävarainen ja isä oli halunnut myydä poikansa pois, jotta perhe saisi rahaa elämäänsä Malawissa. Tuota uutista oli todellakin kuvottava lukea ja teki hyvin huonoa, lapsiin kohdistuva väkivalta sekä hyväksikäyttö ovat maailman hirvittävimpiä asioita. Malawissa on kuitenkin useita järjestöjä, jotka kampanjoivat kyseisen aiheen parissa ja tuovat esille lapsikaappauksiin liittyviä faktoja. Aihe on myös pinnalla Malawin yhteiskunnan päättäjien ja ylimmän johdon keskusteluissa mm. miten lasten salakuljetus sekä ihmiskauppa saataisiin lopetettua.




  
Nyt on taas ihan pakko laittaa kuva yhdestä herkusta, jota tulee ostettua yleensä market placelta. Kyseinen hedelmä on nimeltään sweet apple (itse asiassa, en tiedä onko kyseiselle hedelmälle jotain tarkempaa nimitystä, mutta paikalliset kutsuvat sitä makeaksi omenaksi sen ulkomuodon ja maun perusteella.) Makea omena on nimensä mukaisesti hyvinkin makea, jopa hieman imelän makea. Sisällöltään sen hedelmäliha on pehmeää ja omenan sisällä on yleensä neljä isoa siementä, niin kuin kuvasta näkyy. Olen herkkusuu, joten sen vuoksi TYKKÄÄN NIIN näistä herkku- postauksista.


Huomenna viikonlopun viettoon hieman Zombaa isompaan mestaan eli toisin sanoen Blantyreen, take care!







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti