torstai 15. marraskuuta 2012

Teatteria, musiikkia & tanssimista




Taas on aika erikoispäivityksen, tällä kertaa keskityn hieman kertomaan teatterista, musiikista sekä tanssimisesta kulttuurissa, jotka kuuluvat olennaisesti osana malawilaisten elämäntapaa. Kulttuuri-pläjäys siis luvassa, toivottavasti jaksatte lukea innokkaasti.


Chancellor Collegen Great Hallissa järjestettiin 8.11 teatterinäytös, johon meidät suomalaisetkin kutsuttiin. Päätimme mennä mielellämme katsomaan näytelmää, koska liput olivat hyvinkin edulliset 200 kw/ henkilö. Kyseinen näytelmä oli siis tavallaan oma elämänkerta, itse asiassa näytelmän ohjaajan Jack Mapanjen elämästä kertova näytelmä. Näytelmä kantoi nimeä ”An crocodiles are hungry at night”, joka oli mielestäni ehkä jollain tapaa harhaan johtava nimi. Tarkoitan siis sillä sitä, että esim. näytelmän mainos- posteri kampuksen ilmoitustaululla kertoi enemmänkin, että kyseessä olisi jokin alkuasukkaisiin keskittyvä näytelmä. Sen vuoksi olin innoissani ennen näytelmän alkua, into kuitenkin latistui aika pian kahdesta eri syystä: näytelmä kertoikin vankien elämästä ja ennen näytelmää saimme (taas kerran, huoh) kuulla yleisön joukosta ”mazungu”- huutoja höystettynä herjaavilla sanoilla. No, emme kuitenkaan antaneet kyseisten huutelijoiden pilata iltaamme teatterin parissa. Nykyään nuo huudot menee toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.




Sanotaanko, että afrikkalainen teatteri on aikalailla hyvinkin erilaista kuin länsimaalainen teatteri. Näytelmän monologia, näyttelijöiden ilmaisutavat, yleisön eläminen mukana näytelmässä jne. ovat kaikki omanlainen kokemuksena. ”An crocodiles are hungry at night”- näytelmässä oli suurimmaksi osaksi miesnäyttelijöitä pääosissa, näytelmässä oli mukana ainoastaan kaksi naisnäyttelijää sivurooleissa. Kyseisessä näytelmässä pääjuonena oli kertomus Jack Mapanjen elämästä vankilassa, rakastetustaan vankilan ulkopuolella sekä niistä käänteistä miten hän joutui kaltereiden taakse. Pidin itse näytelmää aika uuvuttavana, koska jokainen kohtaus vain toisti itseään. Tuntuu, että miesten keskusteluja vankilassa sekä heidän pakosuunnitelmiaan kuvattiin liiankin paljon, toisin sanoen tylsistymiseen saakka. Välillä lavalle astui muutama näytelmään kuuluva poliisi, jotka alkoivat potkimaan ja hakkaamaan vankeja. Siinä vaiheessa meni jo hieman maku koko jutusta, mutta toki mukaan mahtui myös hassuja juttuja. Etenkin yleisön eläminen mukana näytelmänkulussa oli erikoista seurata, se oli jotain sellaista mihin suomalaisessa teatterissa ei ole tottunut. Yleisö eli mukana täysillä koko ajan, milloin tuli kannustushuutoja näyttelijöille, vislauksia, buuauksia, taputuksia, jaloilla tömistelyä, muiskautus- ääniä jne. Tämän vuoksi näytelmän katsominen sai aivan uusia ulottuvuuksia, oli mahtavaa olla osana yleisöä.

Linkki ”An crocodiles are hungry at night”- näytelmästä kertovaan online- uutiseen:

 http://www.nyasatimes.com/malawi/2012/07/30/nanzikambe-in-london-shows-of-and-crocodiles-are-hungry-at-night/

 Sitten hieman kerrontaa musiikin ja tanssin ihmeellisestä maailmasta Malawissa päin. Aivan ensiksi täytyy sanoa, että nämä kaksi asiaa liittyvät olennaisesi malawilaisten jokapäiväiseen elämään. Afrikkalainen elämäntapa ei olisi mitään ilman letkeää reggae- vaikutteista, mutta perinteitä kunnioittavaa musiikkia tai perinteisiä afrikkalaisia tanssityylejä. Jokainen ihminen jonka olen täällä tavannut on sanonut, että malawilaiset todellakin rakastavat tanssimista ja musiikkia. Kuitenkin nykyajan rnb-  ja reggae- tyyleillä höystetty klubimusiikki on vakiinnuttanut paikkansa köyhimmässäkin osassa Malawia. Minibussissa, ruokakaupassa, kaduilla jne. soi stereoista tai radiosta suosittujen malawilaisartistien hittibiisit. Suosituimpien artistien joukkoon lukeutuu mm. Maskal, Piksy ja Sonye, joiden musiikkityyli edustaa rnb- ja hiphop- tyylilajeja. Tietysti Malawissa vaikuttaa edelleen perinteiset afrikkalaiset musiikkilajit, joissa voi kuulla soitettavan afrikkalaiseen musiikkiin kuuluvia perinteisiä instrumentteja. Tanssiminen on myös yksi malawilaisen kulttuurin tunnuspiirteistä. Tanssimista voi harrastaa omissa oloissaan, yökerhoissa, kaverien keskeisissä illanvietoissa, kirkossa ja oikeastaan missä vain jos sattuu kuulemaan hyvää musiikkia. Tanssityyli on vapaa, kenenkään ei tarvitse olla mestari heti alkuunsa. Yksi afrikkalainen kaverini sanoi minulle, että monesti länsimaalaiset yrittävät matkia paikallisten tanssityyliä jolloin lopputulos on lähinnä huvittava. Ei tarvitse todellakaan esittää mitään pyllyn-heiluttajaa niin kuin ammattitanssijat hikisellä ja kuumalla tunnelmalla varustetulla reggaeton-videolla. Pääasia on, että tanssii omalla tyylillä ja kaikista tärkeintähän on hauskanpito.

Tässä muutamia suosittuja kipaleita, jotka soivat Malawissa(tosin artistit eivat ole malawilaisia vaan Nigeriasta ja Zambiasta), jotka kyllä saa ainakin itseni monesti jammailemaan mukana. Feel free & enjoy the music because you’re in Africa!


                                                         Naeto C - 10 over 10


                                                           Mampi - Walilowelela 
                                             

                                                           D'Banj - Oliver Twist 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti